We willen hier wat illustratiemateriaal etaleren bij het boek 'Het Verdeelde Land'. De meeste (en niet zo talrijke) beelden van het communautair conflict in België zijn gemakkelijk terug te vinden. Onder meer de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, die online te raadplegen is, heeft met heel veel zorg illustratiemateriaal over dat onderwerp verzameld. Hier willen we trachten wat meer origine beelden bijeen te brengen. Al is de foto in de kop van deze pagina vermoedelijk een heel bekende: de felle toespraak waarmee eerste minister Leo Tindemans op 11 oktober 1978 vanop de tribune van de Kamer zijn eigen regering opblies. Het blijft één van de meeste iconische momenten uit de Belgische parlementaire geschiedenis.
Het laatste huis van Hendrik Conscience, de vader van de Vlaamse letteren, waar hij op 10 september 1883 overleed, vandaag in de Vautierstraat. Het was de ambtswoning van de conservator van het museum van de schilder Antoine Wiertz in Elsene bij Brussel. Conscience was daar door de liberale regering benoemd, om vooral veel tijd te hebben om te kunnen schrijven. Het was daar dat hij twee jaar voor zijn dood een grootse hulde kreeg, ook door Franstalig België. Huis, museum en tuin bestaan nog altijd zoals ze toen waren.
Genese (1830-1893)
Democratie (1894-1914)
Taalstrijd (1914-1935)
Confrontatie (1935-1961)
Kanalisering (1962-1994)
Er bestaan niet zoveel kaarten van de taalgrens zoals die in 1962-63 werd vastgelegd. Bovendien blijken die vaak grondig verschillend. Deze hierboven geeft de verschuivingen van die jaren weer, op basis van de gemeentestructuren van na de fusies van 1976. Dat maakt het iets overzichtelijker. Ook de aanduidingen lijken mij de meest correcte die ik vond. (Wie de kaart maakte kon ik niet achterhalen, al staat onderaan rechts de vermelding Cartpress, wat ik me nog herinner als de leverancier van kaarten aan De Standaard onder meer)
Vervreemding (1994-2025)
PS-voorzitter Elio di Rupo (links) en zijn N-VA-collega Bart De Wever (rechts, toen nog ruim honderd kilo zwaar), schudden elkaar de hand in het stadhuis van Brussel op 11 juli 2010. Beiden hadden, als de winnaars van de verkiezingen van 13 juni, een weekend eerder samen met enkele getrouwen in het afgelegen Vollezele in het Pajottenland gedurende twee dagen het terrein verkend voor een mogelijke samenwerking. Maar voor de N-VA, die in een minimum van tijd geëxplodeerd was tot veruit de grootste partij van België, was het duidelijk nog te vroeg. Elio Di Rupo greep zijn kans, maar had nog anderhalf jaar tijd nodig om premier te worden.